Άγγιγμα

Ένας άνθρωπος που αποφεύγει το άγγιγμα συνήθως αισθάνεται ότι δεν αγαπιέται, είναι μόνος του και ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτόν.

Τι συμβαίνει όταν αγγίζουμε ο ένας τον άλλον

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο πολύ πλησιάζουμε στην τροπική ζώνη και αποκαλύπτεται το δέρμα στον ήλιο τόσο λιγότερη είναι η αποκαλούμενη «πείνα του δέρματος».

Κάθε άγγιγμα (που διαρκεί 20 δευτερόλεπτα) ενεργοποιεί την παραγωγή ωοκυτοκίνης, μιας ορμόνης του εγκεφάλου που παράγεται στον υποθάλαμο και εκκρίνεται από τον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης. Η ωοκυτοκίνη επιδρά πάνω στις αμυγδαλές του εγκεφάλου, ένα σημείο του εγκεφάλου που ελέγχει την αντίδρασή μας στον φόβο, την εμπιστοσύνη μας στους άλλους. Η αλληλεπίδραση αυτή μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, τους παλμούς της καρδιάς και το άγχος μας προάγοντας την ηρεμία του οργανισμού.

Η αγκαλιά στις συντροφικές σχέσεις διεγείρει την αμοιβαιότητα και γενικότερα μας βοηθά να είμαστε περισσότερο εγκάρδιοι με τους άλλους. Ακόμη και μία απλή χειραψία μπορεί να ενεργοποιήσει τον παραπάνω μηχανισμό. 

Οφέλη της αγκαλιάς

Μειώνει τα βίαια συναισθήματα και το στρες στην ενήλικη ζωή. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι με την έλλειψη αγγίγματος κάνουν το παιδί τους περισσότερο σκληραγωγημένο στη ζωή, αλλά αυτό είναι λάθος.

Μειώνει την πίεση, τους παλμούς και τον πόνο. Το άγγιγμα ελαττώνει τα επίπεδα κορτιζόλης επιδρώντας πάνω στην αμυγδαλή, σημείο του εγκεφάλου που διεγείρει τον φόβο.

Αυξάνει την εμπιστοσύνη, κάτι που είναι χρήσιμο και στον εργασιακό χώρο. Ο όρος άγγιγμα δεν περιλαμβάνει μόνο το ερωτικό άγγιγμα αλλά κάθε άγγιγμα, ακόμη και μία εγκάρδια χειραψία που μπορεί να κερδίσει τον μελλοντικό σου εργοδότη.

Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο περισσότερο η ωοκυτοκίνη δρα, τόσο περισσότερο το άγγιγμα, ειδικά στο ηλιακό πλέγμα στην περιοχή του στέρνου, διεγείρει το θύμο αδένα, ο οποίος παράγει τα λευκά αιμοσφαίρια. Επομένως, ρυθμίζεται η ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα ο οργανισμός του εκάστοτε ατόμου να είναι πιο θωρακισμένος σε διάφορες ασθένειες. 

Άγγιγμα και φροντίδα των ζώων

Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας πολλές φορές συνταγογραφούν ακόμη και την φροντίδα κάποιου ζώου, (π.χ. γάτα ή σκύλος) καθώς η ωοκυτοκίνη είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό του οργανισμού.

Υπάρχουν όρια;

Η αμυγδαλή είναι εκείνη που υποδεικνύει ποιος είναι ο προσωπικός μας χώρος, μέσα στον οποίο οτιδήποτε μπαίνει θεωρείται αυτομάτως απειλητικό για εμάς. Ο κάθε άνθρωπος νιώθει άνετα σε σχέση με τον άλλον σε συγκεκριμένη απόσταση που καθορίζεται από τον πολιτισμό και την νοοτροπία της χώρας και του περιβάλλοντος στο οποίο έχει ανατραφεί.

Η αίσθηση του να νιώθουμε άβολα συμβαίνει όταν παραβιάζεται ο προσωπικός μας χώρος. Κατά την παραβίαση του προσωπικού μας χώρου ενεργοποιείται η αμυγδαλή, η οποία καθιστά το άτομο σε μία κατάσταση επιφυλακής και επιτήρησης του ατόμου που παραβίασε τον προσωπικό μας χώρο. 

Το άγγιγμα είναι ταυτόσημο με την ανθρώπινη φύση και είναι ανάγκη να το υιοθετήσουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας στα όρια που μας επιτρέπεται. Σεβόμαστε όλες την νοοτροπία κάθε ανθρώπου, ώστε να μην παραβιάσουμε τον προσωπικό χώρο κανενός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χάνουμε την επαφή ο ένας με τον άλλον, γιατί όπως είδαμε το άγγιγμα έχει πολλά οφέλη!

Του αρθογράφου

Βασιλική Ζ. Ταραρά
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Καθηγήτρια Βιολογίας
Δείτε όλα τα άρθρα του




Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Αν ναι, πατήστε εδώ



Διαβάστε επίσης

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Μελέτες δείχνουν ΄ότι η υγεία των ανδρών φαίνεται να απειλείται από τη μακροχρόνια μοναξιά και τους συχνούς χωρισμούς.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021
Έρευνα δείχνει ΄ότι το time management μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο τις αποδόσεις μας στον εργασιακό τομέα αλλά και την ευεξία μας, μειώνοντας το στρες.
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021
Ποιοι είναι οι μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύουμε για τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά χάπια;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

13:06 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Μελαγχολία των Χριστουγέννων: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
13:43 ΠΑΙΔΙ Άγχος και παιδί: πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;
12:39 FITNESS Τρέξιμο στο κρύο: τι πρέπει να προσέχουμε ποια τα οφέλη του;
13:50 ΟΜΟΡΦΙΑ Νύχια: ποιες είναι οι τάσεις στα νύχια για το φετινό χειμώνα;
12:39 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ποιες τροφές αποτελούν πηγές βιταμίνης D για τον οργανισμό μας;
10:10 ΥΓΕΙΑ Α-Ω Μ όπως Μεταβολισμός: μύθοι και αλήθειες
10:17 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Διαχείριση Θυμού: πώς επιτυγχάνεται;
10:43 ΠΑΙΔΙ Παιδί και άγχος: ποιες είναι οι αιτίες και πώς αντιμετωπίζεται;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Σε ποια χώρα της Ευρώπης ο μέσος όρος ζωής είναι μεγαλύτερος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων-Σύμβουλος ζεύγους-Συγγραφέας
Δέσποινα Δριβάκου
Δέσποινα Δριβάκου
Ψυχολόγος MSc, Phd.c. Oικογενειακή Θεραπεύτρια Σύμβουλος Γάμου ( EFT Therapist)
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Καθηγητής Ψυχολογίας - Συγγραφέας
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Παθολόγος - Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Διευθυντής Α Χειρουργικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ,Θεσσαλονίκης
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Καθηγήτρια Βιολογίας

Copyright © 2024 healthmagazino.gr - All Rights Reserved