Αντισηπτικά και δέρμα: τι να προσέξεις

Σε απάντηση στο ξέσπασμα του SARS-CoV-2, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EΟΠ) προώθησαν ενημερωμένες οδηγίες σχετικά με την προσωπική ατομική υγιεινή. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονταν περιγραφές για το σωστό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, την απολύμανση επιφανειών και τη χρήση απολυμαντικών με βάση την αλκοόλη (60%).  

Η καθημερινή χρήση αντισηπτικών έχει υιοθετηθεί από όλους μας. Εν τούτοις, η εκτεταμένη χρήση αντισηπτικών ενδέχεται να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις όπως ξηρότητα του δέρματος, δερματίτιδα εξ επαφής και αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, φαινόμενα τα οποία ποικίλλουν σε εμφάνιση ανάλογα με την ευαισθησία του καθενός και τον τύπο του δέρματος.  Η ξηρότητα του δέρματος είναι σημάδι καταστροφής των τελευταίας στιβάδας της επιδερμίδας των κερατινοκυττάρων, με αποτέλεσμα αδυναμία συγκράτησης υγρασίας και ακόλουθη ξηρότητα. 

Τι να προτιμήσεις και τι όχι για την προσωπική σου υγιεινή;

Υπενθυμίζεται ότι οι σωστές πλύσεις χεριών συνεπάγονται διαβροχή με τρεχούμενο νερό και τρίψιμο με σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα. Το ζεστό νερό δεν έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του πλυσίματος και θα πρέπει να αποφεύγεται για να ελαχιστοποιηθεί ο ερεθισμός του δέρματος. Εάν δεν είναι διαθέσιμο κάποιο σαπούνι, τότε προτείνεται απολυμαντικό χεριών με βάση την αλκοόλη (τουλάχιστον 60%), με το οποίο μπορεί να γίνει επάλειψη των χεριών για 20 δευτερόλεπτα. Αν και η εκτεταμένη χρήση του δεν ενδείκνυται όπως εξηγείται παραπάνω, ωστόσο, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος δερματικών αντιδράσεων αποφεύγοντας αντισηπτικά που περιέχουν άρωμα. Η χρήση ενυδατικής κρέμας χεριών μετά το πλύσιμο προάγει την μακροχρόνια συμμόρφωση με την υγιεινή των χεριών και καταπολεμά την φθορά που μπορεί να προκαλείται από ερεθιστική ή αλλεργιογόνο δράση.

Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς δεν έχει δειχθεί ότι έχουν κάποιο  πλεονέκτημα από τα συμβατικά σαπούνια. Επιπλέον, η αλόγιστη χρήση αντιβακτηριδιακών σαπουνιών είναι ικανή να προσδώσει ανοχή σε βακτήρια με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη η καταπολέμησή τους, την στιγμή που η έρευνα είναι συγκεντρωμένη στην καταπολέμηση του COVID – 19.

Η χρήση γαντιών, ακόμη, κατά την απολύμανση επιφανειών είναι απαραίτητη καθώς τα απολυμαντικά για τις επιφάνειες περιέχουν συστατικά πλέον τοξικά, ίσως και καυστικά, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν βαθύ ερεθισμό στην επιδερμίδα μας. Η χρησιμοποιούμενη ποσότητα θα πρέπει να είναι λελογισμένη, όντας στοχαστικοί τόσο για το περιβάλλον, όσο και την υγεία μας, αποτρέποντας ανεπιθύμητες αναθυμιάσεις που θα μπορούσαν να μας βλάψουν.

Υποκινούμενοι από το αίσθημα της ευθύνης, χωρίς να προβαίνουμε σε υπερβολές, θα πρέπει να κάνουμε την προσεκτική ατομική μας υγιεινή προτεραιότητά αυτήν την περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιοί είναι ικανοί να αναπαράγονται μόνο στον ξενιστή τους, δηλαδή στον οργανισμό τον οποίο προσβάλλουν. Έτσι λοιπόν, εάν καταφέρουμε να σφραγίσουμε την είσοδό του στον οργανισμό μας θα μπορέσουμε να βγούμε νικητές στην μάχη ενάντια του COVID – 19.

Του αρθογράφου

Βασιλική Ζ. Ταραρά
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Καθηγήτρια Βιολογίας
Δείτε όλα τα άρθρα του




Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Αν ναι, πατήστε εδώ



Διαβάστε επίσης

ΟΜΟΡΦΙΑ
Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022
ΟΜΟΡΦΙΑ
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Ο ευεργετικός χαρακτήρας του ανθόνερου μπορεί να αξιοποιηθεί με 6 skincare τρόπους. 

ΟΜΟΡΦΙΑ
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

13:06 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Μελαγχολία των Χριστουγέννων: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
13:43 ΠΑΙΔΙ Άγχος και παιδί: πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;
12:39 FITNESS Τρέξιμο στο κρύο: τι πρέπει να προσέχουμε ποια τα οφέλη του;
13:50 ΟΜΟΡΦΙΑ Νύχια: ποιες είναι οι τάσεις στα νύχια για το φετινό χειμώνα;
12:39 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ποιες τροφές αποτελούν πηγές βιταμίνης D για τον οργανισμό μας;
10:10 ΥΓΕΙΑ Α-Ω Μ όπως Μεταβολισμός: μύθοι και αλήθειες
10:17 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Διαχείριση Θυμού: πώς επιτυγχάνεται;
10:43 ΠΑΙΔΙ Παιδί και άγχος: ποιες είναι οι αιτίες και πώς αντιμετωπίζεται;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Σε ποια χώρα της Ευρώπης ο μέσος όρος ζωής είναι μεγαλύτερος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων-Σύμβουλος ζεύγους-Συγγραφέας
Δέσποινα Δριβάκου
Δέσποινα Δριβάκου
Ψυχολόγος MSc, Phd.c. Oικογενειακή Θεραπεύτρια Σύμβουλος Γάμου ( EFT Therapist)
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Καθηγητής Ψυχολογίας - Συγγραφέας
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Παθολόγος - Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Διευθυντής Α Χειρουργικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ,Θεσσαλονίκης
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Καθηγήτρια Βιολογίας

Copyright © 2024 healthmagazino.gr - All Rights Reserved