Μάσκα και COVID – 19

Είναι γνωστό ότι οι μάσκες προσώπου είναι φυσικά εμπόδια και ότι είναι αποτελεσματικές στον περιορισμό της μετάδοσης μικρών αποστάσεων μέσω άμεσης ή έμμεσης επαφής ή εκπομπής σταγονιδίων. Όταν οι μάσκες είναι κατάλληλα τοποθετημένες διακόπτουν αποτελεσματικά την εξάπλωση των σταγονιδίων που εκδιώχνονται από τον βήχα ή το φτάρνισμα, εμποδίζοντας έτσι την μετάδοση αναπνευστικών ασθενειών.

Ακόμα και μάσκες που δεν συνάδουν τέλεια, αν και η απόδοσή τους είναι κατώτερη από εκείνη των χειρουργικών και των Ν95, ωστόσο είναι ικανές να συγκρατούν αερομεταφερόμενα σωματίδια και ιούς ώστε να μην προσεγγίζουν κοντινούς ανθρώπους. Ένας συνδυασμός προληπτικών μέτρων, καλής υγιεινής χεριών, χρήσης μάσκας και απομόνωσης των περιστατικών COVID – 19 παρέχει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας. 

Τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στην αρχή της επιδημίας βοήθησαν στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού, μειώνοντας την ταχύτητα με την οποία διαδίδονταν ο ιός και κατά συνέπεια συνέβαλλαν στην εξομάλυνση της καμπύλης της επιδημίας.

Δεν υπάρχουν μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μάσκας στα ασυμπτωματικά άτομα. Από την άλλη πλευρά η μετάδοση του ιού από μολυσμένα ασυμπτωματικά άτομα ή από άτομα με ήπια συμπτώματα έχει τεκμηριωθεί, και μάλιστα το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό στο αρχικό στάδιο της νόσου. Υποστηρίζεται ότι η χρήση μάσκας προσώπου στα ασυμπτωματικά άτομα θα μπορούσε να διακόψει την αλυσίδα μετάδοσης αποκλείοντας φαινομενικά υγιείς πηγές μόλυνσης. Με άλλα λόγια, ανεξάρτητα από το αν το άτομο που χρησιμοποιεί μάσκα προστατεύεται ή όχι, η χρήση της θα μπορούσε να διακόψει τη μετάδοση του ιού περιορίζοντας την εξάπλωση μολυσματικών σωματιδίων. Η κοινοτική μετάδοση θα μπορούσε να διακοπεί εάν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών και μολυσματικών ατόμων φορούσαν μάσκες. 

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Science, ο Γιώργος Γκάο, Γενικός Διευθυντής του Κινεζικού CDC, δήλωσε ότι «Το μεγάλο λάθος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, είναι ότι οι άνθρωποι δεν φορούν μάσκες. (…) Πολλοί άνθρωποι έχουν ασυμπτωματικές ή προ-συμπτωματικές μολύνσεις. Αν φορούν μάσκες προσώπου, μπορεί να αποτραπεί η διαφυγή άλλων σταγονιδίων που μεταφέρουν τον ιό».

Αν και η προστατευτική της επίδραση είναι αβέβαιη, η χρήση μάσκας μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της συλλογικής και ατομικής συνειδητοποίησης της ευθύνης για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID – 19. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν συνίσταται η αποθήκευση μεγάλων αποθεμάτων μιας χρήσης μασκών προσώπου, καθώς οι χειρουργικές μάσκες και οι μάσκες Ν95 πρέπει να διατίθενται σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Όσον αφορά τις υφασμάτινες μάσκες είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για πολύ καιρό και ότι ακόμη και πρέπει να καθαρίζονται συχνά ώστε να μην υπονομευθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα ούτε να αυξηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης. 

Του αρθογράφου

Βασιλική Ζ. Ταραρά
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Καθηγήτρια Βιολογίας
Δείτε όλα τα άρθρα του




Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Αν ναι, πατήστε εδώ



Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ Α-Ω
Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2022

Ένα διατροφικό μοντέλο που εγγυάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με νόσο Πάρκινσον φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες

ΥΓΕΙΑ Α-Ω
Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Αυτά είναι τα τρία πολύ αποτελεσματικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από την ενοχλητική παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο

ΥΓΕΙΑ Α-Ω
Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με την επαναμόλυνση από την νόσο COVID-19;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

13:06 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Μελαγχολία των Χριστουγέννων: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
13:43 ΠΑΙΔΙ Άγχος και παιδί: πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;
12:39 FITNESS Τρέξιμο στο κρύο: τι πρέπει να προσέχουμε ποια τα οφέλη του;
13:50 ΟΜΟΡΦΙΑ Νύχια: ποιες είναι οι τάσεις στα νύχια για το φετινό χειμώνα;
12:39 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ποιες τροφές αποτελούν πηγές βιταμίνης D για τον οργανισμό μας;
10:10 ΥΓΕΙΑ Α-Ω Μ όπως Μεταβολισμός: μύθοι και αλήθειες
10:17 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Διαχείριση Θυμού: πώς επιτυγχάνεται;
10:43 ΠΑΙΔΙ Παιδί και άγχος: ποιες είναι οι αιτίες και πώς αντιμετωπίζεται;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Σε ποια χώρα της Ευρώπης ο μέσος όρος ζωής είναι μεγαλύτερος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων-Σύμβουλος ζεύγους-Συγγραφέας
Δέσποινα Δριβάκου
Δέσποινα Δριβάκου
Ψυχολόγος MSc, Phd.c. Oικογενειακή Θεραπεύτρια Σύμβουλος Γάμου ( EFT Therapist)
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Καθηγητής Ψυχολογίας - Συγγραφέας
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Παθολόγος - Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Διευθυντής Α Χειρουργικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ,Θεσσαλονίκης
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Καθηγήτρια Βιολογίας

Copyright © 2024 healthmagazino.gr - All Rights Reserved