Χολολιθίαση

Η κύρια λειτουργία του είναι να αποθηκεύει και να συγκεντρώνει τη χολή, ένα κίτρινο-καφέ υγρό, πλούσιο σε πεπτικά ένζυμα που παράγεται από το συκώτι. Η χοληδόχος κύστη είναι μέρος της χοληφόρου οδού.

1.Η μέση συχνότητα της χολολιθίασης  αναλογεί από 20% γυναίκες και 14% στους άνδρες(Ιταλική μελέτη) .Σε άλλη μελέτη από τη Δανία η επίπτωση της χολολιθίασης σε άτομα <30 ετών είναι 1,8% για τους άνδρες και 4,8% για τις γυναίκες, ενώ > 60 ετών  12,9% για τους άνδρες και 22,4% για τις γυναίκες.

2.Στις Ηνωμένες Πολιτείες μια μεγάλη μελέτη ανάδειξε υψηλότερη επίπτωση στους Αμερικανούς μεξικανικής καταγωγής 8,9%-26,7% αντίστοιχα για άντρες και γυναίκες ειδικά μεγαλύτερων ηλικιών.

3.Η χολολιθίαση μπορεί να παραμένει ασυμπτωματική για συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου η μπορεί να παράγει κωλικό χοληφόρων οφειλόμενη σε σταδιακή απόφραξη του κυστικού πόρου.(Βλ.Εικόνα 1)

Επιπλοκές της χολολιθίασης, οξεία χολοκυστίτιδα, συμπεριλαμβανομένων τον ύδρωπα και   το εμπύημα της χοληδόχου κύστεως ,χοληδοχολιθίαση με η χωρίς ίκτερο, η χολλαγγειίτιδα, χολολιθιασική παγκρεατίτιδα, ειλεός εκ χολολίθου και ακόμα καρκίνωμα χοληδόχου κύστεως.

 

ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΟΛΟΛΙΘΩΝ

1.Οι λίθοι της χοληδόχου κύστεως ταξινομούνται σαν 1.χοληστερίνικοί(Μολονότι πιο κοινός τύπος χολολίθων στη Δυτική κοινωνία συνίσταται σε πλούσιους σε χοληστερίνη στην πραγματικότητα αμιγείς χοληστερινικοί λίθοι είναι σπάνιοι.Οι περισσότεροι είναι μικτοί. Ο προσδιορισμός πλούσιοι σε χοληστερίνη λίθοι οπότε είναι ακριβήςμε αναλογία  70-90%  χοληστερόλης σε χημική ανάλυση).

2.μαύροι (Αιμόλυση , ηπατική κίρρωση) και

3.καφέ λίθοι(Χοληφόρο δέντρο παρά στη χοληδόχο κύστη. Στην άπω Ανατολή αυτοί οι  καφέ λίθοι συμβαίνουν πιο συχνά από τους λίθους πλούσιους σε χοληστερίνη. Βακτηριακή, παρασιτική λοίμωξη  (Ascaris lumbricoides,Clonorchis sinensis,Schistosoma japonicum)στο χοληφόρο δέντρο. Ο ρόλος των παρασίτων στη γένεση της ηπατολιθίασης είναι  αντικείμενο σύγχρονων ερευνών )(Trotman and Soloway 1976). (Εικόνα 2)

Κωλικός Χοληφόρων

Το ένα τρίτο των ασθενών με χολολιθίαση αναπτύξει συμπτώματα από τα οποία 70-80% χαρακτηρίζονται σαν κωλικός  χοληφόρων.Ο κωλικός αυτός συχνά ξυπνά τον ασθενή είναι τα πρώτα 15 λεπτά αυξανόμενους μέχρι και πέντε ώρες συνήθως. Και συχνά συσχετίζεται με ένα λιπαρό γεύμα, συνήθως παρουσιάζεται μια ώρα μετά . Ο πυρετός και ο ίκτερος δεν συνοδεύουν συνήθως τον κωλικό χοληφόρων. Συνοδό σύμπτωμα είναι αντανάκλαση στο δεξιό ώμο .Τα εργαστηριακά ευρήματα στον κωλικό χοληφόρων συνήθως είναι φυσιολογικά ή συνοδεύονται από αύξηση των τρανσαμινασών.Ο υπέρηχος παρέχει 95-98% ευαισθησία και ειδικότητα για τη διάγνωση των χολολίθων σε μεγαλυτέρων από 2εκ. διαμέτρου.Ο υπέρηχος επίσης παρέχει πληροφορίες για την ύπαρξη πολυπόδων(πολύποδας > 1εκ.χρήζει χειρουργικής παρέμβασης), τη διάμετρο του κοινού χοληδόχου πόρου και ανωμαλίες του ηπατικού παρεγχύματος.

Ο κωλικός χοληφόρων συνήθως  δεν συνοδεύεται με φλεγμονή του τοιχώματος της χοληδόχου κύστεως  δηλ.χολοκυστίτιδα ,αλλά από πέρασμα των λίθων είτε στο στόμιο του κυστικού, του χοληδόχου πόρου και αποβολή του στο δωδεκαδάκτυλο.

Οξεία χολοκυστίτιδα

1.Η Οξεία λιθιασική χολοκυστίτιδα είναι μια οξεία φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως και προξενείται από απόφραξη του αυχένα της χοληδόχου κύστεως  η του κυστικού  πόρου από ενσφηνωμένο λίθο,η χολική λάσπη.(Εικόνα 1) 

2.Στο 50% των ασθενών αυτών έχουν ανάπτυξη αεροβίων και αναεροβίων μικροβίων ,νέκρωση  του βλεννογόνου, οίδημα και  αιμορραγία στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστεως. 40 ώρες μετά αναπτύσσονται ,συμφύσεις από το γειτονικό επίπλουν και από το δωδεκαδάκτυλο πιθανώς που προσκολλούνται στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστεως

3.Κύρια συμπτώματα έντονο άλγος στη δεξιά άνω κοιλιακή χώρα, κωλικός χοληφόρων διάρκειας τουλάχιστον δώδεκα ωρών, φλεγμονώδη αντίδραση, πυρετός, λευκοκυττάρωση, η οποία απαιτεί υπέρηχο για να επιβεβαιώσει η να αποκλείσει την οξεία χολοκυστίτιδα. Τυπικά  υπερηχογραφικά ευρήματα(90%) περιλαμβάνουν διατεταμένη χοληδόχος κύστη με οίδημα του τοιχώματος, περιχολοκυστικό υγρό η ακόμα και απόστημα, αναζωπύρωση του σημείου Murphy.

Διάγνωση

Τίθεται με τον Υπέρηχο και τη Μαγνητική Τομογραφία.

Θεραπεία

1.Η ασυμπτωματική χολολιθίαση δεν απαιτεί χειρουργική παρέμβαση. Ωστόσο επειδή το 1/3 των ασθενών θα γίνουν συμπτωματικοί είναι καλό να προγραμματίζεται χειρουργείο σε τακτική βάση με την σύμφωνη γνώμη του ασθενούς.

2.Η οξεία χολοκυστίτιδα ή θα αντιμετωπιστεί τις πρώτες 72 ώρες ή μέχρι τις πρώτες 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.(TOKYO GUIDELINES, 2018),

3.Σε περίπτωση όπου έχουν περάσει >10 ημέρες από το επεισόδιο της  χολοκυστίτιδας, το χειρουργείο είναι καλό να γίνεται 45 ημέρες μετά, και με ενδιάμεση αυστηρά άλιπο δίαιτα,εκτός κι αν υπάρξουν νέα ενδιάμεσα επεισόδια ή τα αρχικά συμπτώματα χειροτερεύουν. (Surg Endosc. 2018 Dec;32(12):4728-4741. doi: 10.1007/s00464-018-6400-0. Epub 2018 Aug 23.)

4.Η θεραπεία είναι λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ή μετατροπή σε ανοιχτή όταν δυσμενείς διεγχειρητικές συνθήκες το επιβάλλουν.

Του αρθογράφου

Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Διευθυντής Α Χειρουργικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ,Θεσσαλονίκης
Δείτε όλα τα άρθρα του




Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Αν ναι, πατήστε εδώ



Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ Α-Ω
Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2022

Ένα διατροφικό μοντέλο που εγγυάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με νόσο Πάρκινσον φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες

ΥΓΕΙΑ Α-Ω
Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Αυτά είναι τα τρία πολύ αποτελεσματικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από την ενοχλητική παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο

ΥΓΕΙΑ Α-Ω
Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με την επαναμόλυνση από την νόσο COVID-19;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

13:06 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Μελαγχολία των Χριστουγέννων: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
13:43 ΠΑΙΔΙ Άγχος και παιδί: πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;
12:39 FITNESS Τρέξιμο στο κρύο: τι πρέπει να προσέχουμε ποια τα οφέλη του;
13:50 ΟΜΟΡΦΙΑ Νύχια: ποιες είναι οι τάσεις στα νύχια για το φετινό χειμώνα;
12:39 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ποιες τροφές αποτελούν πηγές βιταμίνης D για τον οργανισμό μας;
10:10 ΥΓΕΙΑ Α-Ω Μ όπως Μεταβολισμός: μύθοι και αλήθειες
10:17 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Διαχείριση Θυμού: πώς επιτυγχάνεται;
10:43 ΠΑΙΔΙ Παιδί και άγχος: ποιες είναι οι αιτίες και πώς αντιμετωπίζεται;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Σε ποια χώρα της Ευρώπης ο μέσος όρος ζωής είναι μεγαλύτερος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων-Σύμβουλος ζεύγους-Συγγραφέας
Δέσποινα Δριβάκου
Δέσποινα Δριβάκου
Ψυχολόγος MSc, Phd.c. Oικογενειακή Θεραπεύτρια Σύμβουλος Γάμου ( EFT Therapist)
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Φαρμάκης Δημήτριος MD
Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός
Καθηγητής Ψυχολογίας - Συγγραφέας
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης
Παθολόγος - Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Δρ Χατζούλης Α. Γεώργιος
Διευθυντής Α Χειρουργικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ,Θεσσαλονίκης
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Βασιλική Ζ. Ταραρά
Καθηγήτρια Βιολογίας

Copyright © 2024 healthmagazino.gr - All Rights Reserved